LYK - kotijoukkueen ohjeet

Päivitetty 14.10.2020

Ottelun järjestämisessä noudatetaan ToPoLan korona-ohjetta Koripalloliiton Koronamanuaalia ja Koripalloliiton pääsarjojen katsojien  maskisuositusta (13.10.2020)  seuraavin erityshuomioin ja lisäyksin:


1. Välitä nämä ohjeet kotijoukkueen pelaajille, valmentajille ja vanhemmille.

2.  Välitä ohje 'LYK -vierasjoukkueen ohjeet' vierasjoukkueelle hyvissä ajoin ennen ottelua, joko linkkinä tai PDF:nä.

3. Ulkokengät jätetään aulassa siististi kenkähyllyille

4. Kädet desinfioidaan käsidesillä.

5. Aulasta pukuhuoneeseen siirrytään keskitetysti valmentajan tai jojon ohjeistamana. Valmentajan tulee ensin käydä tarkistamassa, että pukuhuone on vapaana ja käytävässä ei ole ruuhkaa.

6. Pelaajat ja valmentajat kulkevat kentille pukuhuoneiden kautta

 • Kentällä 1 pelattaessa kotijoukkueella on käytössä pukuhuone nro 1.
 • Kentällä 2 pelattaessa kotijoukkueella on käytössä pukuhuone nro 3.
 • Kentällä 3 pelattaessa kotijoukkueella on käytössä pukuhuone 5.
 • Koko Uuden puolen kentällä pelattaessa kotijoukkue voi käyttää pukuhuoneita 1 ja 2.
 • Vanhalla puolella kotijoukkueen käytössä on ensimmäinen pukuhuone, joka löytyy nousemalla portaat ylös vasemmalle heti Vanhalle LYK:lle tultua.

7. Ennen pelikentälle tuloa pestään kädet pukuhuoneissa. Pelin aikana voi käyttää vaihtopenkillä olevaa käsidesiä.

8. Kotijoukkue vastaa ottelutapahtuman organisoinnista. Jos kenttää ei ole koottu valmiiksi, kotijoukkueen tulee tehdä se alla olevien ohjeiden mukaan. 

 • Vaihtopenkit löytyvät koulun varastosta 2.kentän päädystä.
 • Keltaiset tuolit toimitsijoille ja valmentajille löytyvät ToPoLan varastosta 1.kentän päädystä (oikea häkkivarasto).
 • Valkoiset toimitsija- ja buffapöydät löytyvät samasta varastosta kuin keltaiset tuolit.
 • Vaihtopenkkien ja toimitsijapöytien alla pidetään mustia mattoja, jotka löytyvät samasta varastosta kuin keltaiset tuolit ja valkoiset pöydät. Jos matolle kaatuu esim. vesipullo, se tulee kuivata huolellisesti ennen rullaamista.
 • Toimitsijavälineet löytyvät ToPoLan varastosta 1.kentän päädystä (vasen häkkivarasto).
 • ToPoLan häkkivarastot on lukittava, jos oman pelin jälkeen ei heti ala seuraava peli.

9. Toimitsijapöytä pitää rakentaa ja sen toimia Koripalloliiton koronamanuaalin kohdan 3.4. mukaisesti. Kotijoukkueen tulee huolehtia, että toimitsijapöydällä ja vaihtopenkillä on

 • Tarvittavat käsidesit ja pyyhkeet sekä käsien että pelipallon desinfioimiseen
 • Kasvomaskeja toimitsijoiden käyttöön

10. LYK:n lattiaan ei saa tehdä teippauksia. Täten nuorimpien ottelussa ei käytetä espanjalaista boxia/ei ole 3-pisteitä heittoja.

11. Ohjeet toimitsijana olemiseen löytyvät Koripalloliiton nettisivuilta: https://www.basket.fi/basket/info/materiaalit/kilpailutoiminnan- materiaalit/.

12. Kotijoukkue huolehtii, että pallot pyyhitään desinfiointiaineella ennen ottelua, tauolla ja ottelun jälkeen. Pallon kuivaamista varten on olemassa oma sitä varten tarkoitettu pyyhe, jota ei tule käyttää ottelutapahtuman aikana muuhun tarkoitukseen. Kuivaamisesta vastaa erotuomari.

13. Otteluiden vastuuhenkilöt (=joukkueenjohtajat) valvovat katsojien maskin käyttöä katsomoalueilla (katso kohta Yleisö otteluissa). Mikäli katsojalla ei ole maskia mukana, ToPoLa tarjoaa kertakäyttömaskin. Vastuuhenkilöt voivat hakea kertakäyttömaskeja LYK:n uuden puolen häkkivarasto Ykkösestä, käsidesien vierestä. Mikäli maskit ovat loppumaisillaan informoi toiminnanjohtaja Toni Taipaletta tai seurakoordinaattori Anni Saistoa. Ääritapauksessa maskin käyttämättä jättäminen voi johtaa katsomosta poistamiseen, mutta tämän tulisi olla aina vasta viimeinen keino. Konfliktitilanteissa joukkueenjohtajia kehoitetaan käyttämään yleistä elämänkokemusta, huomioimaan kunkin ihmisen yksilölliseen tilanteeseen liittyviä merkittäviä seikkoja sekä konsultoimaan muita paikallaolevia seuran toimihenkilöitä ennen toimenpiteitä. 

14. Pelin päätyttyä kentältä poistutaan yllä mainitun pukuhuoneen kautta ripeästi ulos. Pelin jälkeiset palaverit yms. pidetään ulkona, jotta seuraavan ottelun pelaajat pääsevät pukuhuoneisiin ja kentälle. Kotijoukkueet eivät käy suihkussa otteluiden jälkeen LYK:llä. Siirryttäessä pukuhuoneista takaisin aulaan valmentajan tai jojon pitää tarkistaa, että käytävässä ei ole ruuhkaa.

15. Buffet organisoidaan seuran antamien ohjeiden ja Koripalloliiton koronamanuaalin kohdan 3.4.  mukaisesti. Kahvila- ja buffetmyyjiä edellytetään käyttämään kasvomaskia tai visiiriä ja asettamaan buffet-pöytä niin, että aula säilyy turvallisena tilana siirtymille. 

16. Toimitsijapöydän ja vaihtopenkit saa jättää paikoilleen, jos samalla kentällä alkaa peli heti oman pelin jälkeen ja näin on seuraavan jojon kanssa sovittu. Seuraavan tapahtuman vastuulliset voi tarkistaa www.topola.fi/salivuorot sivuilta. Muussa tapauksessa tavarat tulee palauttaa siististi paikoilleen. Kaikki likaiset pyyhkeet jne pitää joko heittää roskin, viedä kotiin desinfioitavaksi tai laittaa varastossa likaisten tavaroiden laatikkoon (mikäli sellainen on).

17. Tsemppiä matseihin!

Yleisö otteluissa

Joukkueet noudattavat ToPoLan ohjeita kotijoukkueille ja ToPolan ohjeita vierasjoukkueille.

Yleisön toiminta ohjeistetaan Koripalloliiton koronamanuaalin (julkaistu 1.10.2020), ja Koripalloliiton pääsarjojen katsojien  maskisuosituksen (13.10.2020)  pohjalta seuraavin erityshuomioin:

Otteluiden aikana katsojille auki olevia tiloja (=katsomoalueita) ovat 

 • LYK:n uuden puolen yläparvi
 • Kampin yläkatsomo
 • LYK:n vanhan puolen näyttämöalue sekä LYK:n vanhan puolen päädyt niin että etäisyyttä kentän päädyn turva-alueen reunaan on vähintään 3 metriä.

LYK:n tilavan aulan tulee pysyä turvallisena siirtymätilana pelaajille, joukkueiden henkilöstölle sekä otteluiden katsojille. Aulassa ei siis tulisi kenenkään, asianmukaisesti suojattuja buffet-työntekijöitä lukuunottamatta, oleskella pidempikestoisia (>15 min) aikoja.

Salin alueella ja pukuhuoneessa saavat oleskella vain joukkueen jäsenet ja ottelutapahtumalle välttämätön henkilökunta.

Katsomoalueilla 

 • on huolehdittava siitä, että riittävä vähintään yhden (1,00) metrin turvaväli toteutuu. Katsomossa tulee olla vähintään yhden tyhjän istumapaikan väli katsojien välillä. Saman perheen tai ruokakunnan jäsenet sekä saman joukkueen jäsenet (esim. seuran nuorten joukkueet) voivat istua vierekkäin.
 • Ottelua seuraavien lähipiiriläisten määrä rajoitetaan 1 per pelaaja kun pelataan uuden LYK poikittaiskentillä tai vanhalla LYK:llä, 3 per pelaaja kun pelataan uuden LYK:n koko kentällä
 • Mikäli otteluiden katsojamäärä uhkaa kasvaa liian suureksi, ToPoLan valmentajilla, seurahenkilöillä tai joukkueenjohtajilla on oikeus ja velvollisuus vähentää katsojamäärää (tasapuolisesti koti- ja vierasjoukkueen kesken) tai määrätä ottelu pelattavaksi kokonaan ilman katsojia. 
 • Turvavälien ja rajatun katsojamäärän lisäksi, yli 15-vuotiaiden katsojien edellytetään käyttävän katsomoalueilla kasvomaskeja. Lapsille suositellaan maskin käyttöä aikuisen opastuksella.
  • Syödessä ja juodessa maskin saa ottaa pois, mutta on tärkeää muistaa säilyttää riittävä turvaetäisyys muihin.
  • Otteluiden vastuuhenkilöiden (=joukkueenjohtajat) valvovat maskin käyttöä. Mikäli katsojalla ei ole maskia mukana, ToPola tarjoaa kertakäyttömaskin. Vastuuhenkilöt voivat hakea maskeja LYK:n uuden puolen häkkivarasto Ykkösestä, käsidesien vierestä.
  • Ääritapauksessa maskin käyttämättä jättäminen voi johtaa katsomosta poistamiseen.