Touhublogi: Urheilukilpailussa

26.4.2022

‘Nuohan ovat kuin kreikkalaisia veistoksia’

Näin ajattelin, kun useita vuosia sitten vierailin Olympiamuseossa Lausannessa, Sveitsissä. Museon Body & Mind näyttelyssä havainnollistettiin urheilijoiden kehojen kehittymistä viime vuosisadan aikana mittasuhteiltaan oikean kokoisilla vertailukuvilla. Näissä kuvakavalkadeissa erottautuivat erityisen näyttävinä fysiologisina evoluutioina kymmenottelijat ja koripalloilijat, muistaakseni Allan Houston ja Lisa Leslie.

Koripallo ja kymmenottelu – ei niin sattumalta kaksi lajia, joissa yhdistyvät nopeus, notkeus, voima, kestävyys ja räjähtävyys, mutta saman aikaan myös tarkkuus ja herkkyys. Brutaali, aggressiivinen kilpailu voitetuista metreistä, joskus jopa senteistä, mutta samaan aikaan turvallisen kamppailun vaatima kunnioitus ja toveruus.


Citius, altius, fortius (suom. nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin/rohkeammin)

‘Pojat, tämä on urheilukilpailu’


Näillä sanoilla olen evästänyt kuluneella kaudella kymppipoikiamme useassa ottelussa. He kun ovat iässä, jossa peli heidän ympärillään muuttuu nopeammin kuin he itse hahmottavat. Kuukausi kuukaudelta on vähemmän ratkaisevaa, kuka kentällä osaa pomputtaa viisi kertaa osumatta kenenkään raajaan, kenen kädet yltävät varvistaessa korkeimmalle tai kuka saa silloin tällöin set-heiton kolmesta metristä sisään. Kaikki osaavat nuo perussuoritukset. Tästä eteenpäin eron muodostaakin yhä enemmän mekaanisesti periaatteessa saman suorituksen urheilullisuus.

Valmentajat! Myös hyvä koripalloharjoitus on kymmenottelu. Hyvässä harjoituksessa, myös kevyessä sellaisessa, tulisi rakentaa kaikkia urheilullisen koripallon elementtejä. Nopeutta, notkeutta, voimaa, kestävyyttä ja herkkyyttä. Monipuolisuus on paitsi hauskaa niin samalla myös kehittää ja muistuttaa meitä kaikkia, pelaajia ja valmentajia, mikä hieno lajimme lopulta on. Urheilukilpailu. 



ToPoLan oheisvälinevarasto Lauttasaaren yhteiskoululla.

‘Just Do It’


ToPoLa ja LYK ovat investoineet paljon oheisvälinevarastoon. Ja tekee niin jatkossakin. Valmentajat! Hyödyntäkää välineitä hauskoihin ja monipuolisiin harjoituksiin, kouluttautukaa ja kopioikaa härskisti hyviä harjoitteita muilta valmentajilta. Tärkeintä on tekemisen meininki – perustason fysiikkaharjoittelu ei ole fysiikkavalmentajien suojattua immateriaaliomaisuutta, eikä muutenkaan salatiedettä. Kun pysyy perusasioissa ja koeponnistaa harjoitukset ainakin osittain itse, aika vaikea on tehdä mitään täysin väärin. Toki sadan kilon tempauksen suorille käsille opettaminen kannattaa jättää ammattilaisille, mutta sitten kun tällaisia taitoja tarvitaan, osaavaa apuakin on varmasti saatavilla.

Ja toki, pitäkää tavarat järjestyksessä ja kertokaa ToPoLan toimistolle, jos uusia välineitä tarvitaan!


Markkasen ja Möttölän kengät Urheilumuseossa.

p.s. Lausannen museon lisäksi larulaisille matkailuvinkki kotimaanmatkailuun: Hesa ja uudistetun Olympiastadionin tiloissa sijaitseva Urheilumuseo. Hieman koilliseen Kisiksestä, Seagullsien kotipesästä. Veistosta kenestäkään suomalaisesta koripalloilijasta Urheilumuseossa ei siellä (vielä) ole, mutta Hanno Möttölän ja Lauri Markkasen kengät kyllä löytyvät!


Juha-Pekka `JP` Sipponen

Kirjoittaja on ToPoLan kasvatti, huippukoripallovalmentajatutkinnon suorittanut Pojat 2010 joukkueen vastuuvalmentaja sekä B-P B-84:n jäsen.