ToPoLan junioripelaaja mukana Biddy Basket 2016 joukkueessa

20.3.2016

Finland White Biddy Basket 2016 
(Pinja ylärivissä 3. oikealta nro 24)
Finland White Biddy Basket 2016 (Pinja ylärivissä 3. oikealta nro 24)

Suomen Biddy Basketin vuoden 2016 joukkueet valittiin jo aiemmin syksyllä ja nyt on käynnissä kansainvälinen Biddy Basketin huipentuma eli lopputurnaus USA:n Lousianassa; Slidell New Orleans. Suomen joukkueessa ToPoLa:n värejä lähti edustamaan Pinjamari Väänänen viime viikon keskiviikkona.

 

Pinjan kuulumisia voit lukea ToPoLan Facebook -sivuilta.

 

Tässä tietoa mitä Biddy Basketball oikein on (teksti kopio BiddyFinlandin sivuilta)
 

Biddy Basketball on Yhdysvalloissa toimiva nuorille koripallotoimintaa järjestävä organisaatio. Yhdysvalloissa Biddy järjestää harjoituksia, harjoitusleirejä ja turnauksia kolmelle ikäluokalle, tytöille ja pojille: 8, 10 ja 12 vuotiaille. Vuosittainen huipentuma on kansainvälinen lopputurnaus, johon pääsevät mukaan asuinalueidensa All Star -pelaajien muodostamat, alueidensa mestarijoukkueet. Suomalaisjoukkueet pääsevät mukaan vanhimman ikäluokan lopputurnaukseen ilman karsintaturnauksia. Biddy Basketballin vahvinta vaikutusaluetta ovat Louisiana ja Kansas, mutta lopputurnaukseen osallistuu Biddymestareita myös Texasista, Indianasta, New Yorkista, Floridasta ja Pennsylvaniasta.

 

Biddy Basketballin johtavana ajatuksena on opettaa ja kehittää koripallon perustekniikoita, perustaktiikoita ja oikeanlaista asennetta alusta alkaen perusteellisesti, ennen pelaajien siirtymistä varsinaiseen kilpaurheiluikään. Jokainen Biddyvalmentaja sitoutuu opettamaan pelaajilleen perusasioita jokaisessa pitämässään tapahtumassa, oli kyseessä sitten tavallinen viikkoharjoitus tai lopputurnaus. Asenteesta puhuttaessa mainitaan useasti sana "kilpailu", joka on jostain syystä saanut pohjoismaisessa yhteiskunnassa pahan maineen nuorisourheilussa. Biddy Basketball haluaa ennen kaikkea asenteellisesti opettaa nuorille oikeanlaista kilpailua, jossa jokainen uskaltaa lähteä kilpailemaan ja haastamaan rohkeasti, tuomalla esiin kaiken osaamansa, jokaisessa harjoituksessa, pelitapahtumassa ja tilanteessa, oli vastassa sitten maan huonoin tai paras joukkue tai pelaaja. Lopputuloksia ei arvosteta niin paljon, kuin ns. itsensä rohkeaa ylittämistä. Turnaukset ovatkin niin kovatasoisia, että ilman oikeita perusteekniikoita ja asennetta ei niistä saa yhtään mitään irti, eli ns. väärillä tavoilla, pelkillä taktiikoilla tai fysiikalla yhdenkin ottelun voittaminen on täysin mahdotonta. Biddyn isähahmoa, 57 lopputurnausta järjestäneen ja yhtä perustajista lainataksemme

 

"Biddy Basketball is one of the strongest competitive programs in the world for youth athletes. It is not the score that counts, for the score is usually forgotten. But the labor and struggle to excel, teaches these players valuable skills and lessons which will stay with them for life." Coach Firmin Simms.

 

Suomessa toiminnasta vastaan Biddy Basket ry, jonka puheenjohtajana toimii koripallovaikuttaja Pyry-Matti Vasama. Suomesta osallistuu vuosittain USA:n lopputurnaukseen kaksi poikien joukkuetta (2x12 pelaajaa) ja kaksi tyttöjen joukkuetta (2x12 pelaajaa). Matkalle mukaan valitut pelaajat saavat koripallo-opin lisäksi matkalta paljon upeita kokemuksia, mm. perhemajoituksen myötä, joista heille on apua ja hyötyä varmasti koko loppuelämäksi. Pelaajat valitaan mukaan Biddy Basketin leireiltä , joille saavat osallistua kaikki mukaan haluavat. Biddyn periaatteiden mukaisesti leirien tarkoitus on opettaa hyvien kokeneiden valmentajien kautta koripallon perusasioita ja arvoja, eikä niillä suoriteta pelkästään pelaajavalintoja. Leirit ovatkin saaneet suuren suosion ja niille osallistuu vuosittain pelaajia ympäri suomea. Kaudella 2015-2016 edustusoikeus on 1.9.2002 ja jälkeen syntyneillä. Meistä ajatellen ikäjako on hieman erikoinen, mutta antaa toisaalta myös loppuvuodesta syntyneille, ehkäpä fyysisesti hieman pienemmille pelaajille mahdollisuuden päästä esille.

 

Matkan hinta on viime vuosina ollut n. 1400 €. Kustannuksia on ollut mahdollista alentaa keräämällä mainoksia matkalle tehtävään julkaisuun.

 

Vielä kannatta tutustua Jouko Vuolteen (FIBA and FIBA Europe Youth Comission) Biddy näkemykseen:

 

"Kyseessä on täysin vapaaehtoinen matka. Joukkue ei ole maajoukkue, eikä Suomen Koripalloliitolla ja Biddy Basket ry:llä ole muuta yhteistä kuin päämäärä kehittää lajia ja se, että yhdistys on Koripalloliiton jäsen. Matkan kustannukset nousevat toki korkeiksi, mutta aikaa varojen keruullekin on paljon. Lapset asuvat Yhdysvalloissa ensisijaisesti perheissä, joissa he joutuvat kommunikoimaan vieraalla vieraalla kielellä ja näkevät amerikkalaisen arjen. Monet matkalle osallistuneet ovat myös ystävystyneet isäntäperheisiin niin, että myöhemmin jopa opiskelupaikkoja on järjestetty perheiden kautta. Lasten älykkyyden aliarviointi on aikuisten maailmassa sangen yleistä. Biddy Basketin turnausmatkoilla on usein havaittu, kuinka oikeita ja kriittisiä havaintoja lapset ovat tehneet. Amerikkalaisessa yhteiskunnassa on tottavie myös julkisivun kääntöpuoli."

 

"Pelkästään pelaamaan ei USA:han kannata lähteä ja turnauksen voittaminen ei ole riittävä syy matkaan. Mutta jos maailma hiukan avautuu, oma innostus kehittyä pelaajana saa sykäyksen, kielitaito kohentuu ja itsetunto kasvaa, lienee satsaus perusteltavissa. Ratkaisun tekevät perheet, ei koripalloliitto, eivät valmentajat eivätkä seurat. Koripalloilun kehittyminen lähtee yksilöiden kehittymisestä ryhmän avulla. Biddy Basket on yksi ryhmä."