ToPoLan historia

ToPoLa perustettiin 11.4.1978 ja hankkeen takana häärivät Tom Hynninen, Kari Harjula ja Paavo Suhonen. Heidän ja muutaman muun lauttasaarelaisen lapset pelasivat ToPossa ja kyllästyneenä matkustamiseen päättivät vanhemmat perustaa saarelle oman joukkueen, ToPoLan. 

Touhun Pojat Lauttasaari -nimi juontaa juurensa Touhu-nimisestä sarjakuvasankarista, joka Tom Hynniselle tuli mieleen rekisteriviraston luukulla. He eivät toimistossa olleet hyväksyneet nimiä Torpan Pojat, Lauttasaari tai Lauttasaaren Torpan Pojat. Niinpä seurasta tuli LaToPon sijasta Touhun Pojat Lauttasaari ToPoLa.

Tom Hynninen
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Tom Hynninen on nimi, jonka usein kuulee puhuttaessa ToPoLasta. Yhtenä ToPoLan perustajana ja monivuotisen puheenjohtajana on "Tommi" ollut kehittämässä seuraa eteenpäin ja hänen kädenjälkensä näkyy niin monessa paikassa, että tässä on turha edes yrittää eritellä asioita joita hän on tehnyt ToPoLan eteen.

Tom Hynninen on ollut ja on edelleen monessa muussakin mukana, varsinkin jos on kyse Lauttasaareen liittyvistä asioista. Ei myöskään pidä unohtaa sitä, että ToPoLan perustajat, nämä kolme herrasmiestä (Tom Hynninen, Kari Harjula ja Paavo Suhonen), olivat olleet tekemässä suurta urakkaa jo ToPon kehittämisessä ja ovat siis tehneet kaksinkertaisen työn helsinkiläisen koripalloilun hyväksi. Heille kuuluu näistä urakoista suuri kiitos. 

ToPoLa-yhteisö osoitti kunnioitusta ja arvostusta valitsemalla nämä kolme perustajajäsentä ToPoLa Hall of Fameen vuosikokouksessa 2005.


ToPoLa ja Lauttasaari
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

ToPoLa ja Lauttasaari ovat kuuluneet yhteen jo yli 40 vuotta ja siinä ajassa on ToPoLasta tullut näkyvä osa saaren identiteettiä. Seurasta on lyhyessä ajassa kasvanut Suomen mittapuun mukaan kohtalaisen suuri seura ja siihen ovat saaren koulut ja yhteisöt vaikuttaneet paljon positiivisella asenteellaan. ToPoLan julkisuus on alusta asti onnistunut hyvin saaren oman lehden, Lauttasaari-lehden, kautta. 

Perinteiset tapahtumat ovat tärkeä osa ToPoLaa. ToPoLa -turnaukset LYK:llä ja Myltsillä, kauden avajaisjuhlat niin junioreille kuin vanhemmalle väelle, pikkujoulut, vuosikokous palkintojenjakoineen ja muut vastaavat aktiviteetit kuuluvat kiinteästi seuraamme. Kaikkien näiden tapahtumien järjestäminen vaatii paljon työtä, nimenomaan vapaaehtoistyötä. Suuri kiitos kuuluu kaikille junnuille ja vanhemmille sekä aivan erityisesti aktiivisille valmentajillemme, jotka vaativat valmennustyön lisäksi osallistuvat myös seuran yhteisten asioiden hoitamiseen.


Pelaajat
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Pelurit - heitä on ToPoLassa pelannut monia satoja. Tällä hetkellä pelaajia on lähes 700. Jotkut ovat pelanneet vain muutaman vuoden, mutta useammat ovat jääneet lopullisesti "koukkuun" ToPoLaan ja korikseen.

Muutamia nimiä on vuosien saatossa jäänyt mieleen muita paremmin. Sipposen veljekset Arno ja Lauri olivat alkuvuosien tukipilareita yhdessä Kai Kekkosen ja Kari Ant-Wuorisen kanssa. Myös Tero "Tesh" Hänninen, Tuomas "Tumppi" Suhonen ja Sami Schelehoff ovat painineet vuosia ykkösessä J-P Sipposen, Tero Sarasteen, Markus Lembergin, Juha Höltän ja Jusa Timgrenin kanssa. 

SM-sarjaan ToPoLasta ovat siirtyneet Pekka "Putte" Onnela, Markku Rosokivi, Lassi Utrio ja Elias Kajander. Pirjo Alkunen ja Terhi Nyberg olivat naisten tukipilareita alkuvuosina - myöhemmin suurta roolia on naisten joukkueessa kantanut Nuran Bedretdin. Naisten SM-sarjaan on ToPoLan kasvateista noussut Meral Bedretdin, Tetta Lahti, Essi Lyytikäinen, Moona Oksanen (ent. Owusu), Johanna Sillander ja Roosa Myllyveräjä.

Juniorijoukkueista menestystä on niittänyt aikanaan 75-syntyneet tytöt, jotka kaudella 1988-89 voittivat SM-sarjassa pronssia. Muita SM-joukkueita seuralla ovat olleet 84-pojat kaudella 1999-2000, 88-tytöt 2003-2004, 91-92-tytöt 2005-2006 sekä 93-tytöt 2007-2008. Myös Sykin 78-pojissa oli vahva ToPoLa -edustus, sillä joukkueiden yhdistämisen jälkeen puolet joukkueesta oli ToPoLan kasvatteja ja valmennuksesta vastasi Touhu-kasvo J-P Sipponen.Valmentajat
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Valmentajat ovat elintärkeä osa seuraa ja junioritoimintaa. Kautta aikain on ToPoLassa ollut monia kymmeniä valmentajia. Tämän hetkinen valmentajavahvuus on noin 35. Osa heistä on valmentanut vain muutaman vuoden, mutta muutama on tehnyt valtavan urakan seuran junioritoiminnan hyväksi. Ensimmäisinä näistä uurastajista mieleen tulevat Tero "Tesh" Hänninen, Juha Hölttä sekä Juha-Pekka Sipponen. ToPoLan valmentajat ovat pääosin seuran omia kasvatteja. Näin hyvä Touhu-henki tulee siirretyksi uusiin ikäluokkiin. Edellä mainitun kolmikon jälkeen pitkän valmennusrupeaman ovat tehneet esimerkiksi Nuran Bedretdin, Toni Taipale, Osku Wikholm, Pertti Björkroth, Valpuri Kajander, Mikko Larkas, Jarkko Larkas, Jari Pakkanen, Jussi Pitkänen sekä Sonja Rintamäki.

ToPoLan kasvateista valmentajina muualla ovat menestyneet Jarkko ja Mikko Larkas niin aikuisten kuin nuorten SM-tasolla, sekä maajoukkueissa. 

Erotuomareina pääsarja- tai kansainvälisen tason erotuomareina ovat toimineet Tero Vauraste (miesten SM-sarja ja FIBA) ja Yrjö Munukka (naisten SM-sarja).


ToPoLan toimihenkilöt
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Johto, hallinto ja arvokkaat taustavoimat ovat tärkeä osa seuran toimintaa. ToPoLassa kaksi ensimmäistä osaa, johto ja hallinto, ovat keskitetty hallitukseen. Tämä hallinnollinen elin tekee tärkeää koordinoivaa, vetävää ja kulkua eteenpäin ohjaavaa työtä. Koska juniorityö on ollut ja tulee aina olemaan seuran toiminnan kulmakivi, seurassa toimii juniorivastaava, jonka johdolla valmentajat kokoontuvat kuukausittaisiin palavereihin, ja joka johtaa ja kehittää junioritoimintaa. 

Seuran ensimmäisenä valmennuspäällikköt olivat Mikko Larkas (2003-2005), Jarkko Larkas (2005-2008). Toiminnanjohtajina ovat toimineet Sami Schelehoff, (2009-2019), Mikko Mäntylä (2019-2020), Toni Taipale (2020-2022) ja Pihla Nikkarinen (2022-2023)

Tällä hetkellä seurakoordinaattorina toimii Ruth Rökman, hallintokoordinaattorina Anni Saisto, päätoimisena valmentajana Toni Leikas ja nykyinen vt. toiminnanjohtaja on Terhi Koski-Hämäläinen (2023-jatkuu).

Taustatuki on elinehto toimivalle ja kehittyvälle seuralle, niin taloudellinen, kiitos niille kaikille ToPoLaa tukeville tahoille, kuin myös vanhempien ja vapaaehtoisten antama työpanos.


Hallitus
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

ToPoLan hallitukseen, kaudella 2022-2023, kuuluvat Terhi Koski-Hämäläinen, Juha Hölttä, Tommi Mäkinen, Jussi Vainio Tomas Kallström (varapuheenjohtaja) ja Jyri Saraste (puheenjohtaja).


ToPoLalla on ollut seitsemän hallituksen puheenjohtajaa: 

Jyri Saraste (2008-jatkuu)

Juha Hölttä (2004-2008)

Sami Schelehoff (2001-2004)

Hannu Uski (1997-2001)

Karri Haaparinne (1995-1997)

Peter Barkman (1992-1995)

Tom Hynninen (1978-1992)


Harjoituspaikat
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Harjoituspaikat ovat vuosien saatossa lisääntyneet joukkuemäärän koko ajan kasvaessa. Ensimmäiset koripalloharjoitukset pidettiin Myllykallion ala-asteella. Seuraavaksi tuli mukaan Lauttasaaren yhteiskoulu LYK ja Lauttasaaren kirkon sali. Vuoroja on ollut myös Pajalahden koululta (nykyään Drumsö Lågstadieskola) ja Ruoholahden ala-asteelta sekä Kampin liikuntakeskuksesta. Olipa aikoinaan harjoituksia myös legendaarisessa Helsingin merenkulkuoppilaitoksen liikuntasalissa (Veneentekijäntie 1)

ToPoLan kotisali on LYK

Tammikuussa vuonna 2020 auennut Lauttasaaren Yhteiskoulun liikuntahalli on lisännyt ToPoLan kotisalin kapasiteettia huimasti. Junioreiden treenatessa pääosin Lauttasaaressa, pääsee taas iloinen Touhu-henki ja -yhteisöllisyys valloilleen.

Kesäharjoitteluun mainiot puitteet tarjoaa Kasinonrannan eli Kassarin, kesällä 2022 uusittu ja moderni, ulkokenttä, jossa kesäiltaisin juniorit ja vanhemmat harjoittelevat ja pelailevat. Välillä tosin sade ja tuuli sotkevat pelikuvioita, mutta Kassarista on muodostunut kesäisin monelle kokoontumispaikka, johon tullaan pelailemaan tai vaan katselemaan ja tapaamaan pelikavereita kesäloman ohessa. 

Yksi merkittävä ja monipuolinen ulkoliikuntapaikka koripallokenttineen on myös Pyrkkä eli Lauttaaaren liikuntapuisto.


ToPoLan tulevaisuus näyttää vahvalta, uusi liikuntahalli ja koripalloluokka kasvun vauhdittajina
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Seuran pitkäaikaisena tavoitteena ollut moderni koripallohalli valmistui talvella 2020 Lauttasaaren Yhteiskoululle ja mahdollistaa osaltaan lasten ja nuorten monipuolisen liikkumisen kotisaarellaan. Panostamme nyt vahvasti yli 30 valmentajamme osaamisen lisäämiseen erilaisten valmentajakoulutusten kautta. 

Viimeisimpänä tulevaisuuden kasvun vahvistajana on Lauttasaaren Yhteiskoululla syksyllä 2019 aloittanut koripalloluokka. Toteutuksen takana on Suomen Olympiakomitean hyväksymä virallinen huippu-urheiluakatemia, Urhea

ToPoLa ja Lauttasaaren yhteiskoulu ovat rakentaneet yhdessä koripalloluokan koulutus- ja valmennusohjelman. Siinä oppilaiden korisharjoutuksia ja muuta monipuolista liikuntaa harrastetaan jo koulupäivän aikana. Tämä vapauttaa lasten aikaa illoista, joka on jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta merkittävä asia. 

Koripalloluokka toteutetaan ToPoLan ja Lauttasaaren Yhteiskoulun yhteishankkeena.