ToPoLan historia

Harjoituspaikat

Treenipaikat ovat vuosien saatossa lisääntyneet joukkuemäärän koko ajan kasvaessa. Ensimmäiset treenit pidettiin Myllykallion ala-asteella. Seuraavaksi tuli mukaan LYK ja kirkon sali. Nykyään on vuoroja myös Pajalahden koululta ja Ruoholahden ala-asteelta sekä Kampin liikuntakeskuksesta. Lauttasaaren sisäliikuntatilojen määrä ei ole riittävä, ja ToPoLa pyrkii omalta osaltaan vaikuttamaan siihen, että tilanne saataisiin korjattua

Kesäharjoitteluun mainiot puitteet tarjoaa Kasinonrannan mahtava ulkokenttä, jossa kesäiltaisin juniorit ja vanhemmat harjoittelevat ja pelailevat. Välillä tosin sade ja tuuli sotkevat pelikuvioita, mutta "Kassarista" on muodostunut kesäisin monelle kokoontumispaikka, johon tullaan pelailemaan tai vaan katselemaan ja moikkaamaan pelikavereita kesäloman ohessa. Yksi merkittävä kesäharjoittelupaikka on myös Pyrinnön urheilukenttä, jonka punertava hiekkapäällyste on vuosien saatossa tullut monelle ToPoLan juniorille tutuksi.

Valmentajat

Valmentajat ovat elintärkeä osa seuraa ja junioritoimintaa. Kautta aikain on ToPoLassa ollut monia kymmeniä valmentajia. Tämän hetkinen valmentajavahvuus on noin 20. Osa heistä on valmentanut vain muutaman vuoden, mutta muutama on tehnyt valtavan urakan seuran junioritoiminnan hyväksi. Ensimmäisinä näistä uurastajista mieleen tulevat Tero "Tesh" Hänninen, Juha Hölttä sekä Juha-Pekka Sipponen. ToPoLan valmentajat ovat pääosin seuran omia kasvatteja. Näin hyvä Touhu-henki tulee siirretyksi uusiin ikäluokkiin. Edellä mainitun kolmikon jälkeen pitkän valmennusrupeaman ovat tehneet esimerkiksi Nuran Bedretdin, Toni Taipale, Osku Wikholm, Pertti Björkroth, Valpuri Kajander, Mikko Larkas, Jarkko Larkas, Jari Pakkanen sekä Jussi Pitkänen.

ToPoLan kasvateista valmentajina muualla ovat menestyneet Jarkko ja Mikko Larkas niin aikuisten kuin nuorten SM-tasolla, sekä nuorten maajoukkueissa.

Pelaajat

Pelurit - heitä on ToPoLassa pelannut monia satoja. Tällä hetkellä pelaajia on noin 260. Jotkut ovat pelanneet vain muutaman vuoden, mutta useammat ovat jääneet lopullisesti "koukkuun" ToPoLaan ja korikseen.

Muutamia nimiä on vuosien saatossa jäänyt mieleen muita paremmin. Sipposen veljekset Arno ja Lauri olivat alkuvuosien tukipilareita yhdessä Kai Kekkosen ja Kari Ant-Wuorisen kanssa. Myös Tero "Tesh" Hänninen, Tuomas "Tumppi" Suhonen ja Sami Schelehoff ovat painineet vuosia ykkösessä J-P Sipposen, Tero Sarasteen, Markus Lembergin, Juha Höltän ja Jusa Timgrenin kanssa. SM-sarjaan ToPoLasta ovat siirtyneet Putte Onnela, Markku Rosokivi ja Lassi Utrio sekä viimeisimpänä ToPossa vaikuttava Elias Kajander. Pirjo Alkunen ja Terhi Nyberg olivat naisten tukipilareita alkuvuosina - myöhemmin suurta roolia on naisten joukkueessa kantanut Nuran Bedretdin. Naisten SM-sarjaan on ToPoLan kasvateista noussut Meral Bedretdin, Moona Owusu, Johanna Sillander ja Roosa Myllyveräjä.

Juniorijoukkueista menestystä on niittänyt aikanaan 75-syntyneet tytöt, jotka kaudella 1988-89 voittivat SM-sarjassa pronssia. Muita SM-joukkueita seuralla ovat olleet 84-pojat kaudella 1999-2000, 88-tytöt 2003-2004, 91-92-tytöt 2005-2006 sekä 93-tytöt 2007-2008. Myös Sykin 78-pojissa oli vahva ToPoLa -edustus, sillä joukkueiden yhdistämisen jälkeen puolet joukkueesta oli ToPoLan kasvatteja ja valmennukseen apua toivat Touhu-kasvot J-P Sipponen sekä Saku Sarha.

ToPoLan tulevaisuus näyttää vahvalta, uusi liikuntahalli valmistuu syksyllä 2019

ToPoLa elää juuri nyt parasta nuoruuttaan ja on voimakkaana sekä nälkäisenä valmis kohtaamaan uudet haasteet. Vahva junioritoiminta takaa jatkuvuuden ja omavaraisuuden pelaajien suhteen edustusjoukkueissa. Tällä hetkellä naisten edustusjoukkue pelaa 2-divisioonassa ja miesten edustusjoukkue 2-divisioonassa. Realistinen tavoite niin miehille kuin naisillekin on vakiinnuttaa asema 2-divisioonan kärkikahinoissa. Touhukerhoissa riittää iloista vilskettä kun seuran nuorimmat harjoittelevat leikin ohessa koripalloilulisia taitoja.

Seuran suurena tavoitteena on ollut saada Lauttasaaren Yhteiskoululle uusi moderni liikuntasali ja tämä tavoite on teteutumassa syksyllä 2019. Uusi moderni korishalli mahdollistaa osaltaan lasten ja nuorten monipuolisen liikkumisen kotisaarellaan. Panostamme nyt vahvasti yli 30 valmentajamme osaamisen lisäämiseen erilaisten valmentajakoulutusten kautta. Osaamista ja oppia jaeteen myös ToPoLan Valmentaja-akatemiassa

Viimeisimpänä tulevaisuuden kasvun vahvistajana on Lauttasaaren Yhteiskoululla syksyllä 2019 aloittava koripalloluokka. Siinä oppilaiden korisharjoutuksia ja muuta monipuolista liikuntaa harrastetaan jo koulupäivän aikana. Tämä vapauttaa lasten aikaa illoista, joka on jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta merkittävä asia. Koripalloluokka toteutetaan ToPoLan ja Lauttasaaren Yhteiskoulun yhteishankkeena. 

Touhun Pojat Lauttasaari

ToPoLa on perustettu 11.4.1978

ToPoLa toi koripallon Lauttasaareen pysyvästi, mutta jo ennen sitä oli saarella vieraillut muutamia joukkueita parempia harjoittelupaikkoja ja uusia pelaajia etsien. ToPo harjoitteli 50-luvulla Myllykallion laella sijainneella rapistuneella tanssilavalla ja KaPolla oli saarella 1960-luvulla oma joukkue.

Myös perinteikkään Lauttasaaren pyrinnön lajeihin kuului 70-luvulla ja 80-luvun alkupuolella koripalloilu. Helsingin NMKY on myös tehnyt pikaisen vierailun saarelle 80-luvun alkupuolella, mutta yritys kuivui kokoon jo heti alkuunsa. Vanhin urheiluseura Lauttasaaressa on Dicken. Sillä ei kuitenkaan koskaan ole ollut lajivalikoimissaan koripalloa, vaan se on keskittynyt käsipalloon.

ToPoLa perustettiin kevättalvella 1978 ja hankkeen takana häärivät Tom Hynninen, Kari Harjula ja Paavo Suhonen. Heidän ja muutaman muun Lauttasaarelaisen lapset pelasivat ToPossa ja kyllästyneenä matkustamiseen päättivät vanhemmat perustaa saarelle oman joukkueen, ToPoLan. Touhun Pojat Lauttasaari -nimi juontaa juurensa Touhu -nimisestä sarjakuvasankarista, joka Tom Hynniselle tuli mieleen rekisteriviraston luukulla. He eivät toimistossa olleet hyväksyneet nimiä Torpan Pojat, Lauttasaari tai Lauttasaaren Torpan Pojat. Niinpä seurasta tuli LaToPon sijasta ToPoLa, Touhun Pojat Lauttasaari.

Tom Hynninen

Tom Hynninen on nimi jonka usein kuulee puhuttaessa ToPoLasta. ToPoLan perustajana ja monivuotisen puheenjohtajana on "Tommi" ollut kehittämässä seuraa eteenpäin ja hänen kädenjälkensä näkyy niin monessa paikassa, että tässä on turha edes yrittää eritellä asioita joita hän on tehnyt ToPoLan eteen.

Tom Hynninen on ollut ja on edelleen monessa muussakin mukana, varsinkin jos on kyse Lauttasaareen liittyvistä asioista. Ei myöskään pidä unohtaa sitä, että ToPoLan perustajat, nämä kolme herrasmiestä, olivat olleet tekemässä suurta urakkaa jo ToPon kehittämisessä ja ovat siis tehneet kaksinkertaisen työn helsinkiläisen koripalloilun hyväksi. Heille kuuluu näistä urakoista suuri kiitos. ToPoLa kiitti heitä osaltaan valitsemalla heidät ToPoLa Hall of Fameen vuosikokouksessa 2005.

ToPoLan hallitus

Johto, hallinto ja taustatuet ovat tärkeä osa seuran toimintaa. ToPoLassa kaksi ensimmäistä osaa, johto ja hallinto, ovat keskitetty hallitukseen. Tämä hallinnollinen elin tekee tärkeää koordinoivaa, vetävää ja kulkua eteenpäin ohjaavaa työtä. Koska juniorityö on ollut ja tulee aina olemaan seuran toiminnan kulmakivi, seurassa toimii juniorivastaava, jonka johdolla valmentajat kokoontuvat kuukausittaisiin palavereihin, ja joka johtaa ja kehittää junioritoimintaa. Seuran ensimmäisenä valmennuspäällikkönä aloitti Mikko Larkas (2003-2005), Jarkko Larkas (2005-2008). Tällä hetkellä seuran juniorivastaavan tehtäviä hoitavat Oskar "Osku" Wikholm sekä Toni Taipale.

ToPoLalla on ollut seitsemän hallituksen puheenjohtajaa: Tom Hynninen (1978-1992), Peter Barkman (1992-1995), Karri Haaparinne (1995-1997), Hannu Uski (1997- 2001), Sami Schelehoff (2001-2004), Juha Hölttä (2004-2008) ja Jyri Saraste (2008-). Taustatuki on elinehto toimivalle ja kehittyvälle seuralle, niin taloudellinen, kiitos niille kaikille ToPoLaa tukeville tahoille, kuin myös vanhempien ja vapaaehtoistyöläisten antama panos.

ToPoLa ja Lauttasaari

ToPoLa ja Lauttasaari ovat kuuluneet yhteen jo yli 30 vuotta ja siinä ajassa on ToPoLasta tullut näkyvä osa saaren identiteettiä. Seurasta on lyhyessä ajassa kasvanut Suomen mittapuun mukaan kohtalaisen suuri seura ja siihen ovat saaren koulut ja yhteisöt vaikuttaneet paljon positiivisella asenteellaan. ToPoLan julkisuus on alusta asti onnistunut hyvin saaren oman lehden, Lauttasaari-lehden, kautta. Kerran viikossa ilmestyvä lehti sisältää ToPoLan koripallokuulumiset -palstan, joka on tiivis raportti koripalloelämästä Lauttasaaressa.

Perinteiset tapahtumat ovat tärkeä osa ToPoLaa. ToPoLa -turnaukset LYKillä ja Myltsillä, kauden avajaisjuhlat niin junioreille kuin vanhemmalle väelle, pikkujoulut, vuosikokous palkintojenjakoineen ja muut vastaavat aktiviteetit kuuluvat kiinteästi seuraamme. Kaikkien näiden tapahtumien järjestäminen vaatii paljon työtä, nimenomaan vapaaehtoistyötä. Suuri kiitos kuuluu kaikille junnuille ja vanhemmille sekä aivan erityisesti aktiivisille valmentajillemme, jotka vaativat valmennustyön lisäksi osallistuvat myös seuran yhteisten asioiden hoitamiseen.