Opas polvivammojen ennaltaehkäisyyn on julkaistu

17.5.2018

ToPoLan juniorivalmentajien työn tueksi on julkaistu opas lasten ja nuorten polvivammojen ennaltaehkäisyyn. Opas sisältää vinkkejä sekä tukiharjoitteita, joita valmentajat pääsevät nyt sisällyttämään joukkueiden harjoitteluun.

Hyvä lihastasapaino ja liikehallinta tukevat polven optimaalista kuormituslinjaa koripalloa harjoiteltaessa ja pelatessa. Merkittävässä osassa polvivaivoja ja -vammoja pelaaja käyttää kohtuuttoman paljon etureiden lihaksia suhteessa takareiden ja pakaran lihaksiin. Usein taustalla on myös heikkoutta keskivartalon ja lonkan tukilihaksissa sekä puolieroja alaraajojen välillä. Sisällyttämällä lihastasapainoa, liikehallintaa ja liikkuvuutta parantavia tukiharjoitteita joukkueiden harjoitteluun voidaan vähentää polvivammojen riskiä koripallossa. Tyypillisiä vammoja lasten ja nuorten koripallossa ovat mm. polven etuosan rasitusvammat sekä äkilliset eturistisidevammat. Tukiharjoittelun myötä kehon vahvistuminen ja kehonhallinnan paraneminen edesauttavat muutenkin pelaajien liikunnallisten taitojen kehittymistä ja suorituskykyä koripallokentillä.

Oppaan vinkit ja harjoitteet on valittu kasvuikäisten lasten ja nuorten näkökulmasta, mutta ne ovat sovellettavissa myös laajempaan käyttöön. Harjoitteita löytyy kolmessa eri kategoriassa: helppoa ja tehokasta, haastetta edistyneille ja hyötyjä huvitellen. Näin eri taustaisille pelaajille löytyy sopivia harjoitteita, aina mikroikäisistä vanhimpiin junioreihin.

Oppaan on laatinut ToPoLa tytöt 2008-joukkueen valmentaja Pauliina Roponen osana fysioterapian opinnäytetyötään. Opinnäytetyöhön voi tutustua Theseus-portaalissa, osoitteessa http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201801291761.

Lisätiedot:

Pauliina Roponen

pauliina.roponen[at]gmail.com