Touhublogi: Rakkaudesta lajiin

5.4.2022

Mikä saa valmentajan saapumaan paikalle illasta toiseen, viikosta toiseen? Varmaankin rakkaus lajiin, ehkä halu antaa takaisin lajille (joskin itse odottelen tässä vielä lajilta vastalahjaksi kahta ehjää nilkkaa, toimivaa polvea sekä suoria sormia). Itse olen miettinyt tätä kysymystä varsinkin silloin, kun sohva kutsuu maanantai-iltaisin. Silloin itselläni on ensin ToPoLa START-ryhmän harjoitukset Vattuniemessä ja heti perään ToPoLa LA:n harjoitukset LYKillä. Onneksi omalla kohdallani tätä kysymystä ei tarvitse kovinkaan pitkään miettiä, sillä vastauksia on useita ja ne pompahtavat nopeasti esille, kun näen edessäni innokkaita aikuisia valmiina oppimaan lajista niin paljon kuin on mahdollista.

 

Otetaanpa ensin tuo ToPoLa START-ryhmä, joka aloitti kautensa syksyllä 2021. Ryhmän jäsenillä on taustallaan lumilautailua, lentopalloilua, jalkapalloilua ja joillakin aiempi korisharrastus. Puitteet Vattuniemen ala-asteella eivät välttämättä anna valtavia WOW-elämyksiä, mutta ryhmästä ei ole koskaan kuulunut valituksen sanaa. Tunnin pituisen harjoituksen aikana yleisesti peli-ilme on iloinen, joskin hikinen. Valmentajana motivoivaa on nähdä syksyn sekalaisen ryhmän pelaavan joukkueena. Erityisen palkitsevaa on huomata, kuinka jonkun heittotekniikka on parin harjoituksen jälkeen muokattu uuteen uskoon ja kaukoheitot alkaneet tippua paremmalla prosentilla tai kun ryhmästä osa ilmoittaa haluavansa joskus pelata jossain sarjassa.

 

Sitten on nuo noin 20 valloittavaa naispelaajaa, jotka muodostavat ToPoLa LA-joukkueen. Joukkue on ollut jo useamman vuoden yhdessä ja se näkyy ryhmän dynamiikassa. Kohta puolitoista tehokasta kautta mukana olleena voinen todeta, että oppimista on tapahtunut molemmin puolin. Verrattuna nuorisojoukkueeseen tämä joukkue on selvästi suorasanaisempi, mutta myös usein enemmän itseohjautuvampi. Perusasioita heidänkin kanssaan käydään läpi, joskin mukaan ripotellaan uusia tekniikoita ja temppuja. Tästä ryhmästä on väkisinkin muodostunut itselle läheinen ryhmä, jonka kanssa mielellään viettää aikaa. Ja kirsikkana kakun päällä se makee tunne, kun joku pelin tiimellyksessä toteuttaa juuri sen liikkeen, jota on hiottu harjoituksissa pari viikkoa.

 

Ja lopuksi: aikuiskoripalloilu on mainiossa vedossa ToPoLassa ja erityisesti naiset tuntuvat hakeutuvan harrastuksen piiriin. Hatunnosto ToPoLa:n toimihenkilöille, että ovat mahdollistaneet tämän harrastustoiminnan.

 

Satu Saarteinen

Kirjoittaja on pitkän linjan koripalloilija, joka toimii ToPoLassa START-ryhmän ja LA:n valmentajana.